“Принцип Комерц“: Туршија и слатка “made in Давидово“ или како од...

Ова е  приказна за вистинскиот мал бизнис. Таму каде што малку се зборува, а многу се работи и создава. Таму каде што се случуваат вистински промени и тоа видливи. Ова е приказна за човекот кој пред многу години требаше да работи “во државно” како полицаец, но наместо таму отишол на кванташки пазар. Почнал да тргува буре по буре, за да денес е инвеститор на фабрики во Давидово, родното село на неговиот татко. Освен што го менува…

повеќе

Макпрогрес со рекорден извоз во 29 години постоење

Компанијата Макпрогрес од Виница веќе неколку години по ред е најголем извозник на прехранбени производи од Македонија, а според извозот остварен изминатата година Макпрогрес е 28 најголем извозник од земјава. Извозот на Макпрогрес минатата година надмина 20 милиони евра, што е годишен раст од 6%, а тоа ја прави 2018 година најуспешна година во 29 годишното постоење на Макпрогрес во поглед на остварените продажби на странските пазари. Дури 74% од вкупните продажби на Макпрогрес се на…

повеќе

Комфи ангел годишно извезува јастуци и постелнини вредни над 22 милиони...

Доколку Комфи Ангел би се рангирал според извозните приходи направени од извоз на сопствени готови производи во изминатата 2018 година во износ од 22,2 милиони евра, тогаш компанијата Комфи Ангел би била 25-ти  по големина извозник од Македонија. Компанијата Комфи Ангел од Прилеп е една од најголемите извозни компании во земјава. Компанијата е специјализирана за производство и продажба на јоргани, перници, заштитници за душеци, како и разни видови постелнина. „Комфи Ангел“ под водство на ко –…

повеќе

АД Европа со децении обезбедуваме квалитетни производи за потрошувачите од целиот...

Широкиот асортиман на брендот Европа веќе со децении е распространет на пазарите ширум светот, а од минатата година на големото семејство се приклучуваат и Албанија, Романија и Канада. Производствените погони на Европа работат по многу строго определени процедури и стандарди кои гарантираат квалитетен и безбеден производ што влева доверба кај големите компании кои ја преферираат Европа во својата понуда кон купувачите.

повеќе

Димитар Ветаџока: Виталиа извезува на пет континенти

Димитар Ветаџока Генерален менаџер и ко-сопственик на Виталиа Денес, 25 год. од своето постоење Виталиа е лидер во производството на здрава храна во регионот со портфолио од преку 300 производи кои опфаќаат 11 категории на здрави продукти. Нашиот тим брои 275 вработени целосно посветени на производството на здрави производи со врвен квалитет. Виталиа е уште една потврда дека со верба во сопствената идеја, визија, со одлучност да се успее, со трудољубивост и посветеност сонот може да…

повеќе

Кој е кој меѓу извозниците на прехранбени производи?

Од индустриските производители на храна, 13 компании се на листата најголеми извозници од Македонија, со вкупен извоз од 92 милиони евра минатата година. Најбројни меѓу нив се компаниите од кондиторската индустрија, односно трите најголеми извозници на прехранбени производи од Македонија се од кондиторската индустрија, која во последниве неколку години направи вистински извозен пробив во регионот и светот и една од индустриите кои и носат најголем нето извозен ефект на државата. Овошјето и зеленчукот се убедливо најизвезуваните…

повеќе