Златко Симононовски, Факом: Годинава очекуваме извоз од над 20 милиони евра

Златко Симоновски, генерален директор на Факом     Високите давачки спрема државата и отежнатиот пристап до финасии се меѓу најголемите предизвици за извозниците   Со какви извозни резултати ја завршивте изминатата 2018 година и кави се проекциите за 2019 година?   Најпознатата македонска компанија за производставо на челични конструкции и опрема ФАКОМ АД во 2018 година оствари приходи од продажба во износ од 22,3 милиони евра и истите се зголемени за 6% во однос на 2017…

повеќе

Директорот за извоз на Витаминка ја открива тајната за успешна продажба...

  Љупчо Велески, директор за извоз во Витаминка Витаминка на странските пазари е профилирана како компанија која има одличен баланс на цена и квалитет Со какви извозни резултати Витаминка ја завршив изминатата 2018 година и со какви резултати очекувате да ја завршите оваа 2019? Витаминка во 2018 година во делот на продажбата на странските пазари забележа раст од близу 5% во однос на 2017 година. Овој пораст е дисперзиран на речиси сите наши клучни извозни пазари….

повеќе

Виктор Петков: Над 80% од производството на Випро се продава на...

Виктор Петков, сопственик и генерален менаџер на „Випро“ – Гевгелија Моментално најголеми проблеми во преработувачката индустрија за зеленчук и овошје се актуелниот и потенцијалниот недостиг на суровини; актуелниот и очекуван недостиг на работна сила и решавање на статусот на сезонските работници; рестриктивна царинска политика којашто се одразува на развојот на компаниите и конкурентноста на нивните производи: тука би ги спомнал комплицираните повеќедневни царински процедури и низата трошоци што тие ги предизвикуваат, како материјални, така и непотребно…

повеќе

Тодор Деловски, регионален директор на Кнауф за Исток – Југозапад

Човечност, партнерство, претприемачки дух и посветеност се главните столбови на нашиот успех изминатите 25 години „Живееме во време кое носи големи промени на секое поле, и во работењето но и во животот воопшто. Дигитализацијата како нова индустриска револуција во човештвото од корен почна да го менува начинот на комуникација, работа, истражување итн. Ние како компанија сериозно се занимаваме на таа тема. Нашите вработени се нашето богатство и нашето лице пред купувачите и јавноста – постојано работиме…

повеќе

Цветанов: Без соодветни кадри, беспредметно е да зборуваме за раст, развој...

Интервју со Глигор Цветанов, претседател на Kлуб на извозници при Стопанската комора на Македонија и извршен директор на Макпрогрес   Без соодветни кадри, беспредметно е да зборуваме за раст, развој и зголемување на извозот   Извозот е многу важен, а суштински за мала држава како нашата. Зголемувањето на извозот носи поголема вработеност, повисоки плати, подобар животен стандард и поголеми девизни резерви. За да го зголемиме извозот како држава, потребна е многу работа. Првенствено, работата е на…

повеќе

Бешлиев: Треба да се искористи големиот потенцијал за извоз во Руската...

М-р Дејан Бешлиев, извршен директор на Македонско – руската стопанска комора     Треба да се искористи големиот потенцијал за извоз на македонски вина и прехранбени производи во Руската Федерација   Извозот на вино и производите од преработувачката индустрија имаат тренд на пораст. Потенцијалот е голем и допрва тој треба да се искористи бидејќи се работи за нови производи за тој пазар за кои потрошувачите допрва треба да се навикнат. Како што руските потрошувачи ги запознаваат,…

повеќе

Танасовски: Започнува нова ера на дигитална Царина

ЃOКО ТАНАСОВСКИ директор на Царинска управа на Северна Македонија Во овој период од кога сум назначен за директор Царинската управа започна ново поглавје во своето работење – прифатен е Системот за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД) што треба да го замени досегашниот систем за обработка на царински декларации АСИКУДА. Со овој систем радикално ќе се измени начинот на царинско работење. Овој софтвер што треба да ги обедини сите компоненти на царинското работење (извоз,…

повеќе

Благој Климов: Соседите се преоткриваат, македонски компании го освојуваат бугарскиот пазар

Благој Климов раководител на Канцеларијата за трговско-економски односи на Република Бугарија во Република Македонија  Канцеларијата за трговско-економски односи на Република Бугарија во Македонија, која беше затворена во 2015 поради не толку добрите меѓудржавни односи, повторно отворена, непосредно по потпишувањето на Договорот за добрососедство помеѓу Македонија и Бугарија, повторно е во погон. По организирањето на успешниот Бугарско-Македонски бизнис Форум, на кој македонски и бугарски компании разговараа за зголемување на меѓусебната соработка, и се поголемиот интерес на македонските…

повеќе

Кочо Анѓушев

Извозот е клуч за успех и раст на македонските компании и економијата КОЧО АНЃУШЕВ заменик претседател на Владата, задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори Mакедонската економија нема шанси за поголем раст и развој без поголема извозна ориентираност. За жал, многу мал број на фирми од вкупниот број на фирми во Македонија се извозно ориентирани. Македонските компании кои произведуваат мораат да бидат извозно ориентирани, ако сакаат да се развиваат и да растат, затоа…

повеќе

Димитар Ветаџока: Виталиа извезува на пет континенти

Димитар Ветаџока Генерален менаџер и ко-сопственик на Виталиа Денес, 25 год. од своето постоење Виталиа е лидер во производството на здрава храна во регионот со портфолио од преку 300 производи кои опфаќаат 11 категории на здрави продукти. Нашиот тим брои 275 вработени целосно посветени на производството на здрави производи со врвен квалитет. Виталиа е уште една потврда дека со верба во сопствената идеја, визија, со одлучност да се успее, со трудољубивост и посветеност сонот може да…

повеќе