Домашните текстилни компании се претставија на саемот Munich Fabric Start

Invest North Macedonia по вторпат организира национален штанд за презентирање на инвестициските потенцијали на домашната текстилна индустрија на саемот Munich Fabric Start што се одржува од 3 до 5 септември во Минхен, Германија.
Munich Fabric Startе еден од водечките меѓународни трговски саеми за текстил и додатоци. Повеќе од 1.000 меѓународни добавувачи од 40 земји, вклучувајќи многу реномирани производители на ткаенини и додатоци ќе презентираат околу 1.800 нови колекции во Минхен. Саемот е посетен од повеќе од 20.300 луѓе од цела Европа.
На овогодишниот саем учествуваат девет домашни текстилни компании кои произведуваат машка и женска облека, долна облека и тешка конфекција, како и модна и деловна облека: Astibo Fashion Group, Albatros, Danitex, EAM, Eurosolid, Kuli, Metas, Okiteks и IST Komerc Sanda.
„Нашето присуство на овој саем само ја потврдува поддршката што им ја даваме на извозно ориентираните домашни компании со посебен акцент на текстилната индустрија. Овој настан е одлична можност за поврзување на нашите домашни компании со компании од западноевропските земји, со цел да го зголемиме извозот на домашни текстилни производи, како и да се најдат партнери – добавувачи на домашните текстилни компании. Ние и во иднина ќе работиме на обезбедување услови и наоѓање начини за поддршка на растот на извозот на домашните компании од различни таргет сектори “- изјави Арбен Виља, директор на Invest North Macedonia.
Учеството на текстилните компании на саемот е поддржано од Швајцарската програма за поддршка на извозот (SIPPO) и Трговско текстилно здружение – Текстиленкластер.